HISTORIEN OM SPRAGLENISSERNE DER LAVER NISSELØJER I GADERNE

Spraglenisserne fra Randers.

Tænk en gang, Randers har sine helt egne nisser. Spraglenisserne hedder de – de bor her og der og alle vegne, og så kan de blive store som mennesker!

Historien bag spraglenisserne.

Der var engang en snu ølbrygger på bryggeriet Thor i Randers. Som lille dreng, satte han hver aften i december en kande juleøl op på loftet til nisserne. Og om morgenen, når han kiggede i ølkanden, var den tom. Så vidste han nok, at der var nisser på loftet.

Han fortsatte hver eneste jul med at sætte juleøl op til nisserne, og da han blev voksen og bryggede juleøl, begyndte han at brygge nisseøllet ekstra nisselækkert!  – Jeg har givet nisserne juleøl i mange år, så nu er det på tide, de giver mig noget, tænkte han og  skrev en ønskeseddel til dem, som han satte fast i hanken på kanden. Han ønskede sig et tryllepulver, der kunne gøre nisser synlige og store som mennesker, så de kunne glæde hele byen.

Juleaften, da alle gaverne var pakket op, lå der under juletræet en lillebitte gave tilbage – den var til ham. Han pakkede den hurtigt op, og i gaven lå der en lille pose med pulver og et brev, hvor på der stod:

Tak for juleøl i alle disse år. Sig rimet, når du drysser og rør så godt! Når træet tændes, pas på du ikke blændes. Vi kommer til jul, frem fra vores skjul.  Julehilsen  Spraglenisserne

Den lille pose og brevet gemte han et helt år.

Julen nærmede sig igen, og han tog begge dele frem. Da alle andre var gået hjem, og han var helt alene på det store bryggeri, åbnede han posen og dryssede forsigtigt pulveret ned i juleølsbryggemaskinen. Mens han rørte godt rundt i nisseøllet, sagde han rimet:  Når træet tændes, pas på du ikke blændes. Vi kommer til jul, frem fra  vores skjul.

Pulveret og rimet har virket, det ved han, for han har set spraglenisserne titte frem rundt omkring i byen. Ølbryggeren glæder sig hvert år til, det bliver den 1. december, så han igen kan hilse på Spraglenisserne. Spraglenisserne findes kun i Randers  – takket være den snu ølbrygger!

Historien bag teenagerspraglenisser.

Mange vil nok undre sig over der er teenagerspraglenisser på gaden i Randers, det har sin helt egen historie. Teenagerspaglenisser går ikke i skole, de går på spraglenisseakademiet, det er det sted, hvor de skal lære at være rigtige Spraglenisser. Spraglenisseakademiet ligger et hemmeligt sted i Randers, det er temmelig lille og gammel. Det har ligget på det samme sted i 1079 år. I spraglenisseakademiet er der lange gange med røde løbere, alle dørene er røde, tavlen er rød og kridtet er grønt. Der er 12 elever i hver klasse og en meget gammel spraglenisselærer til at underviser. Teenagernisserne skal gå på spraglenisse akademiet i 5 år, et år for hver finger (så lærer de også lidt regning). De går på spraglenisseakademiet fra den 1. december og 24 dage frem, ellers har de juleferie. Det første år hører de spraglenissehistorier, synger spraglenissesange og siger spraglenisse rim og remser. Det andet år skal de lærer historien om, hvorfor spraglenisser kan blive så store som mennesker og synlige for mennesker. Det tredje år skal de lærer spraglenisse traditioner. På fjerde år skal de lære om mennesker, hvorfor gør de som de gør og ikke mindst skal de lære om menneskenes jule traditioner. På det femte og sidste år skal de, hvis de har været gode spraglenisseelever, lære at trylle.Det teenagerspraglenisserne glæder sig allermest til er det fjerde år, hvor de skal spraglenisseekspedition ude blandt menneskene. Her skal de skal lære noget om menneskene og deres juletraditioner. Det er netop de 12 teenagerspragelnisserelever fra fjerde år, randrusianer denne jul kan møde på gaden. Men teenagerspraglenisserne gør ikke altid som de får besked på, de gider ikke gøre som de gamle støvede spraglenisser. De vil have spraglenisse nytænkning. De vil selv bestemme, hvad de har på af spraglenissetøj, hvad de synger og gør. Man ved aldrig hvad de finder på de teenagerspraglenisser. Tag pænt imod teenagerspraglenisserne, hvis de skulle blive for frække, så må I godt fortælle det til de voksne spraglenisser.